Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Studiji

Preddiplomski, diplomski i poslijediplomski studiji

Saznaj više

Obrazovanje

Stručno usavršavanje i cjeloživotno obrazovanje

Saznaj više

Međunarodna Suradnja

Saznaj više

Referada

Studentska referada, obavijesti o upisima

Saznaj više

Baza projekata

Saznaj više
FP7 PEOPLE, Marie Curie projekt...
Autor: Urednik Građevinskog fakulteta

Građevinski fakultet sudjeluje u FP7 PEOPLE, Marie Curie projektu "Mreža inicijalnih treninga - mreža za digitalizaciju kulturne baštine" (ITN-DCH) koji je započeo 1. listopada 2013.

“Mreža inicijalnih treninga- mreža za digitalizaciju kulturne baštine : Projiciranje naše prošlosti u budućnost”s akronimom ITN - DCH  prvi je i jedan od najvećih Marie Curie projekata namjenjen znanstvenim novacima u području e - dokumentacije/e- očuvanja i zaštite kulturne baštine financiran od strane Europske unije u okviru FP7 PEOPLE istraživanja. Projekt je zapečeo 1. listopada 2013, a ​​konzorcij je sastavljen od 14 partnera i 8 pridruženih partnera među kojima je i Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (voditelj Prof. Vlatka Rajčić) koji pokriva cijeli spektar sektora vezanih za kulturnu baštinu, od akademskih, istraživačkih institucije, industrije, muzeja, arhiva i knjižnica. Cilj projekta je osposobiti 20 novaka (20 doktoranata tj. znanstvenika prvog stupnja, s ukupnim financijskim sredstvima za 500 mjesečnih plaća) na području digitalne dokumentacije, očuvanju i zaštiti kulturne baštine kako bi se stvorio jaki akademski profil i tržišno orijentirane vještine, a koje će značajno pridonijeti kandidatima u njihovim karijerama. (vidi web stranicu www.itn-dch.eu - u razvoju).
Trajanje projekta je 4 godine i bit će  koordiniran od strane Laboratorija za digitalizaciju baštine,  Sveučilišta za tehnologiju s Cipra. Ukupno financiranje istraživanja je 3.71 MEuro.

ITN - DCH teži, po prvi put u svijetu za analizom, dizajnom, istraživanjem, razvojem i provjerom inovativnog multidisciplinarnog i međusektorskog okvira istraživanja te treningu koji pokriva cijeli životni ciklus digitalnog istraživanja kulturne baštine u svrhu što boljeg ekonomskog korištenja, očuvanja, dokumentacije, zaštite i prezentacije kulturne baštine.

ITN - DCH usmjeren je na sve aspekte kulturne baštine - u rasponu od materijalne (npr. knjige, novine, slike, crteži, rukopisi, nošnje, karte, rukotvorine, arheološka nalazišta, spomenici) do nematerijalne baštinu (npr. glazba, plesna umjetnosti, folklor, kazališne predstave, gastronomija) i njihovih međusobnih odnosa. Projekt ima za cilj povećati dodanu vrijednost kulturne baštine  i mogućnost njihovog ponovnog  korištenja u realnim uvjetima primjene: obrazovanje, turistička industrija, oglašavanje, moda, film, glazba, izdavaštvo, video igre i TV. Namjeravani cilj planira se postići kroz istraživanja o (a) novim personaliziranim, interaktivnim, mješovitim i vrlo velikim velikim mogućnostima e-usluga, (b) novim preporukama u prikupljanju podataka, (c) novim oblicima prikaza (3D/4D) materijalne/nematerijalne baštine i (4) interoperativim metadata podacima s kojima  je omogućena jednostavna  razmjena podataka i arhiviranje.

Popis obavijesti